Mi az a KARÁCSONYHÁZ®? Kik vagyunk? (1999 – 2020)

Immáron 21 éve, minden évben november első napjaiban nyitja meg kapuit Gödöllőn a Karácsonyház®, ami az utóbbi években nemcsak egyedi és különleges hangulatú, országos hírű karácsonyi trendbemutatóvá és vásárrá nőtte ki magát, hanem méltán vált olyan turisztikai attrakcióvá, ahová nemcsak hazánkból, de az országhatáron túlról is évente több tízezer látogató érkezik. Közösségi média lehetőségeit kihasználva stabil és nagyon aktív, 75.000 főt meghaladó követői bázist alakítottunk ki, akik közül sokan évről évre visszatérő vendégeink.

A Karácsonyház, a család, a csapat

Családi vállalkozásunk, a Tulipa Kft. saját beruházásban és finanszírozásban végezte el műemléki védettséget élvező Gödöllői Királyi Kastély pálmaházának teljeskörű rekonstrukcióját, majd a gyönyörű XIX. századi épületet és a hozzá tartozó kertet eredeti funkcióját megőrizve kertészetként üzemeltette 1997 és 2015 között.

A kertészet indítását követően a cég gödöllői vezetője, Kruták Sándor és felesége nyugat-európai kertészetek mintáját tanulmányozva felismerte, hogy az igényes kert- és lakáskultúra évközbeni népszerűsítése mellett, a téli időszakban külön figyelmet érdemes fordítani az ünnepi kert- és lakásdekorációs lehetőségek bemutatására. Bár 1999-ben még csak gyermekcipőben járt az a minőségi hazai lakáskultúra amely manapság már szinte naprakészen követi az európai trendeket, a cégvezetés előremutató és haladó szemlélete megteremtette és lefektette az azóta országos hírű vásárrá vált Karácsonyház alapjait. Az első 15 évben a kertészet részeként minden év utolsó két hónapjában került megrendezése a karácsonyváró programsorozat, azt követően pedig új helyszínre költözött a Karácsonyház ahol már minden a karácsonyról és az ünnepi dekorációkról szólt.

Ahogyan az a családi vállalkozásokban lenni szokott, a gyermekek az iskolák elvégzését követően egyre több feladatot kaptak a családi cégben. A két lánytestvér közül az idősebbik, Zsófia volt az, aki a Karácsonyház névadójaként a kezdetektől szívén viselte a karácsonyi vásár fejlődését, de emellett Sarolta is részt vállalt néhány karácsonnyal kapcsolatos feladat ellátásában. Bízunk benne, hogy a lányok közösen viszik tovább ezt a családi vállakozást és valósítják meg szüleik eredeti ötletét.

Noha a Karácsonyház maga egy családi vállalkozás, amely a bővebb család és több családi vállalkozás közös összefogásán és együttműködésén alapul, a siker alapvető kulcsa az a háttérben dolgozó nagy csapat, amely a Karácsonyház eszméje és ötlete köré szerveződött és amely a 20 év alatt folyamatosan az aktuális karácsonyi bemutatók megvalósulásán dolgozott. Büszkék vagyunk a dekoratőrökre, kézműves foglalkozásvezetőkre, a bennünket körülvevő családokra, barátokra, segítőkre és lelki támogatóinkra és bátorítóinkra, vagyis mindenkire, aki a csapatunkat erősített rövidebb vagy hosszabb ideig, mindannyiuk közös munkája tette széleskörben ismertté a Karácsonyházat.

Lehetetlen lenne mindazokat felsorolni, akik csapatunk munkájához a sok év alatt hozzájárultak, mégis fontosnak tartunk kiemelni néhány személyt, akiknek rendkívüli és sokszor erőn felüli munkáját hálásan köszönjük: Budaváriné Jakus Mária (virágkötő, dekoratőr) megbízható munkájára a kezdetek óta számíthatunk, csak úgy, mint Venczel Csaba problémamegoldó és segítőkész közreműködésére és Kiss Henrietta támogató segítségére. Bálint Móni (mesterdekoratőr) különleges látásmódja sok izgalmas dekoráció megszületéséhez vezetett, amely megvalósítása során segítői Palánkai Marcsi és Németh Gábor voltak. Seres Imre a kezdeti lépéseinknél volt jelen, majd néhány év kihagyás után nagy örömünkre 2019-ben újra csatlakozott a csapathoz. Stiglincz Gábor 6 intenzív évet töltött csapatban, kreatív és újító ötletei új lendületet adtak a Karácsonyháznak. Gyurik Imre sok éven keresztül állt mellettünk a legmerészebb terveink megvalósítása során, 2018 óta lánya vette át helyét a csapatban. Szilágyi Gréta 2016-ban csatlakozott hozzánk, s lépésről lépésre vált csapatunk megbízható középpontjává, aki segíti és támogatja mindannyiunk közös munkáját és akinek szülei szintén a Karácsonyház csapatának tagjaivá váltak.

21 év alatt három különleges gödöllői műemléki épület adott otthont a Karácsonyház számára. Mindhárom épület egyedi és varázslatos hangulata külön inspirációt jelentett a kreatív munka során. Bár mindegyik épület más volt és mind teljes mértékben a szívünkhöz nőtt, egy dolog közös volt bennük: az épületek némely esetben lepusztult, máskor omladozó állapota, a műemléki kötöttségekkel kombinálva sokszor komoly kihívást jelentettek a Karácsonyház dekoratőrei és munkatársai számára. S mi az amire ezek az évek megtanítottak bennünket: az az, hogy nincsen lehetetlen, közös összefogással és komoly erőfeszítésekkel sok nehézséget le tudunk győzni együtt még akkor is ha csak egy halvány fény dereng az alagút végén. 

A Karácsonyház – 20 éve alatt 3 különböző és különleges műemléki környezetben

1999 – 2015 Gödöllői Királyi Kastély Pálmaháza

A Karácsonyház 15 éven keresztül a Gödöllői Királyi Kastély Pálmaházában került kialakításra, majd 2015-ben költözött új helyre Gödöllőn belül. A Karácsonyház az évek hosszú sora alatt komoly fejlődésen ment keresztül. Mivel minden ötlet megvalósulásához csak saját anyagi források álltak rendelkezésre, szükség volt egy végső cél kitűzésére amelyhez vezető utat és lépéseket az évek alatt tudatosan és fokozatosan tudtuk csak megtenni. Sokat terveztünk, de korlátozott lehetőségeink miatt, igazán nagy szerepet legtöbbször a csapat kreativitása kapott. Egy előremutató ötlet mentén, szinte a semmiből nőtt ki az a Karácsonyház, amelyet manapság már sokan csak Karácsonyi Meseországként emlegetnek.

2015 – 2016    Gödöllő városközpontjában, a MUZA mellett

2015-ben és 2016-ban 300 négyzetméteren 9 szobában több, mint 10 országból válogatott karácsonyi dekorációs elemeken és kiegészítőkön kívül itthon egyedülállóan különleges karácsonyi hangulattal, az aktuális trendeknek megfelelően feldíszített több, mint húszféle karácsonyfával és megannyi ritka és szépséges aprósággal vártuk a látogatókat. Nyugodtan elmondható, hogy a 2015-ös év az új helyszínnel az előző évekkel össze nem hasonlítható ismertséget és népszerűséget hozott a ház számára.

A 2015-ös év sok tekintetből áttörést hozott a Karácsonyház életében, nemcsak a Finn Nagykövetség által szervezett finn Mikulás, Joulupukki látogatása emelte a Karácsonyházat a médiaérdeklődés középpontjába, de a Karácsonyház média jelenléte azóta évről évre egyre jelentősebbé vált. 

2017 –       Várkapitányi lak a Gödöllői Királyi Kastéllyal szemben

                        avagy amikor egy álom valósággá válik

Előszó Kruták Zsófiától: Annak érdekében, hogy érthető legyen miért egy álom vált valóra 2017. október 27-én amikor átvehettem a Várkapitányi lak kulcsát és első bérlőként a 2017-es Karácsonyházat a félig felújított Várkapitányi lak falai között nyithattuk meg, vissza kell lépnünk egy kicsit az időben. A Várkapitányi lak épülete (vagy ahogyan a helyiek nevezik, a Testőrlaktanya) régóta foglalkoztatta már a fantáziámat. Különleges bája mindig is vonzott, valahol mindig a szívemben volt és úgy gondoltam rá, mint valami izgalmas és elérhetetlen dologra, ami helyszíne lehetne további ötleteim megvalósításának. Aztán elmúlt 2016 karácsonya és nyilvánvalóvá vált, hogy az addig használt, a Várkapitányi lak szomszédságában lévő, épületből költöznünk szükséges. Ekkor gondoltam egy merészet és meginvitáltam a dekoratőröket egy sétára a Várkapitányi lak belső tereiben. Ekkor 2017. május 6-át írtunk és az alábbi képek ezen a bejáráson készültek:

Bár pontosan tudtuk, hogy abban az évben az épület belső tereinek rekonstrukciója nem történik meg és a belső terek állapota csak minimálisan fog változni, a Karácsonyház csapata, némi kételkedés követően, egyemberként mellém állt és ebben az épületben nem egész 6 hónappal később már a 2017-es Karácsonyház fogadhatta a látogatókat. Az épület az évek alatt valóban a szívünkhöz nőtt, szinte a második otthonunkká vált. A Várkapitányi lak megújulásával együtt a Karácsonyháznak is új perspektívák nyíltak meg és folytathattuk azt a fejlődést ami során egyszer majd megvalósulhat álmaim Karácsonyháza, amiért minden évben közösen dolgozunk és amiben mindannyian közösen hiszünk.

A Karácsonyház történetében a 2017-es év ismét változást hozott. A város központjában, a Gödöllői Királyi Kastéllyal szemben található Várkapitányi lak felújítási munkálatai lehetővé tették a megújuló épület hasznosítását. Ennek köszönhetően a Karácsonyház 2017 október utolsó napjaiban ebben a különleges műemléki környezetben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az épület helyiségeinek impozáns és varázslatos hangulata olyan inspirációt jelentett a Karácsonyház megálmodói számára, amely még merészebb és nagyszabásúbb dekoráció megvalósítására ösztönzött minket. A 2017-ben tapasztalt hatalmas érdeklődés és magas látogatói létszám a Karácsonyház belső tereinek az átgondolását eredményezte. 2018 újdonságát a ház előtt kialakított adventi forgatag jelentette, amely a gyerekek kedvencének számító barokk körhinta mellett, különféle karácsonyi finomsággal csábította el a vendégeket. A 2019-es év is különleges év volt, nemcsak a 20 éves jubileumi évforduló miatt, hanem azért is mert szeptember végére befejeződött a Várkapitányi lak épületének teljes rekonstrukciója, s immár a helyreállított és megszépült belső terekbe költözhet be a Karácsonyház. A Mikulás kuckója mesebeli külsőt kapott, bővült a kültéri forgatag, valamint 2019-ben az emeleti termekben a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal együtműködve megrendezésre került a Karácsonyház első karácsonytörténeti kiállítása.

A Karácsonyház árukészlete folyamatosan változik, december közepéig érkeznek hozzánk szállítmányok a világ számtalan pontjáról, többek között ettől különleges a gödöllői Karácsonyház. Vannak azonban olyan dolgok emiatt, amik ha elfogynak, már nem tudjuk őket pótolni, viszont december közepéig újdonságokat is találhatsz polcainkon. Ha megtetszik valami, érdemes azonnal beszerezni, amikor még biztosan kapható nálunk.

Fontos információ

A Karácsonyház Magyarországon egyedülálló, különleges karácsonyi mesevilágot megidéző üzlet. Egy nagy hírű és népszerű karácsonyi vásár és trendbemutató Gödöllő szívében, amely mini karácsonyi kültéri forgatagával kellemes lehetőséget nyújt az ünnepekre való hangolódásra. A Karácsonyház idén ünnepli fennállásának 24 éves évfordulóját.

Belépőjegy nincsen a Karácsonyházba. Előzetes regisztráció nincsen és nem is lehetséges.

A Karácsonyházba egyszerre 80 fő látogatót tudunk beengedni. A látogatói élmény fokozása érdekében, valamint a látogatóink és munkatársaink egészségének védelmében idén is korlátozni fogjuk az épületen belül a látogatók létszámát. Ha a Karácsonyházban a látogatók száma eléri a 80 főt, a belépést átmenetileg leállítjuk így sor alakulhat ki a bejáratnál. Hétközben kevésbé jellemző a sor kialakulása, hétvégén azonban gyakrabban előfordul. A Karácsonyház kerekesszékkel látogatható.