Karácsonytörténeti kiállítás 2019

2019 év egyik újdonsága az emeleti termekben megrendezett „Harang csendül, ének zendül” címet viselő Karácsonytörténeti kiállítás volt, amely a hazai karácsonyfa-állítás hagyományait és szokásait mutatta be.

A jelen kor karácsonyainak széleskörben ismert szokásai a régmúlt karácsonyok hagyományaiből erednek. Vajon ismerjük ezeket a hagyományokat? Tudjuk honnan erednek a karácsony szimbólumai? Hányan ismerik a karácsonyfa állítás elterjedésének történetét?

Vajon megünnepelték a karácsonyt a fronton harcoló katonák? Hogyan ünnepelhette Erzsébet királyné a karácsonyokat Gödöllőn? A 2019 évi kiállítás célja a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos hagyományaink és azok kialakulásának bemutatása volt különleges és érdekes karácsonyhoz kapcsolódó történelmi kitekintésekkel.

A kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély és a Karácsonyház együttműködésével valósult meg. A kiállítás létrejöttéhez Gödöllő Város Önkormányzataés a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ nyújtott segítséget.

A kiállításon bemutatásra kerültek a Karácsonyház többszáz darabos antik karácsonyfadísz (leginkább üvegdísz) gyűjteményének legszebb darabjai. A kiállítás nyitva tartása nem egyezett meg a Karácsonyház nyitva tartási idejével.

Fontos információ

A Karácsonyház Magyarországon egyedülálló, különleges karácsonyi mesevilágot megidéző üzlet. Egy nagy hírű és népszerű karácsonyi vásár és trendbemutató Gödöllő szívében, amely mini karácsonyi kültéri forgatagával kellemes lehetőséget nyújt az ünnepekre való hangolódásra. A Karácsonyház idén ünnepli fennállásának 24 éves évfordulóját.

Belépőjegy nincsen a Karácsonyházba. Előzetes regisztráció nincsen és nem is lehetséges.

A Karácsonyházba egyszerre 80 fő látogatót tudunk beengedni. A látogatói élmény fokozása érdekében, valamint a látogatóink és munkatársaink egészségének védelmében idén is korlátozni fogjuk az épületen belül a látogatók létszámát. Ha a Karácsonyházban a látogatók száma eléri a 80 főt, a belépést átmenetileg leállítjuk így sor alakulhat ki a bejáratnál. Hétközben kevésbé jellemző a sor kialakulása, hétvégén azonban gyakrabban előfordul. A Karácsonyház kerekesszékkel látogatható.