Karácsonytörténeti kiállítás 2019

2019 év egyik újdonsága az emeleti termekben megrendezett „Harang csendül, ének zendül” címet viselő Karácsonytörténeti kiállítás volt, amely a hazai karácsonyfa-állítás hagyományait és szokásait mutatta be.

A jelen kor karácsonyainak széleskörben ismert szokásai a régmúlt karácsonyok hagyományaiből erednek. Vajon ismerjük ezeket a hagyományokat? Tudjuk honnan erednek a karácsony szimbólumai? Hányan ismerik a karácsonyfa állítás elterjedésének történetét?

Vajon megünnepelték a karácsonyt a fronton harcoló katonák? Hogyan ünnepelhette Erzsébet királyné a karácsonyokat Gödöllőn? A 2019 évi kiállítás célja a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos hagyományaink és azok kialakulásának bemutatása volt különleges és érdekes karácsonyhoz kapcsolódó történelmi kitekintésekkel.

A kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély és a Karácsonyház együttműködésével valósult meg. A kiállítás létrejöttéhez Gödöllő Város Önkormányzataés a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ nyújtott segítséget.

A kiállításon bemutatásra kerültek a Karácsonyház többszáz darabos antik karácsonyfadísz (leginkább üvegdísz) gyűjteményének legszebb darabjai. A kiállítás nyitva tartása nem egyezett meg a Karácsonyház nyitva tartási idejével.

Járványügyi előírások

Számunkra kiemelkedően fontos mind a látogatóink, mind pedig a kollégáink egészsége. A járványügyi előírásoknak megfelelően a Karácsonyházba csak orrot és szájat eltakaró maszkban lehet belépni, valamint kérjük folyamatosan viseld a maszkodat, amíg a Karácsonyházban tartózkodsz. A kötelező maszk viselés vonatkozik felnőttre és minden, 6 évet betöltött gyermekre. A Karácsonyház egy üzlethelyiség, így látogatásához nincsen szükség védettségi igazolványra.

A jelenlegi korlátozásoknak megfelelően a Karácsonyházba egyszerre 80 fő látogatót tudunk beengedni. Hétvégente előfordul, hogy sor alakul ki a bejáratnál, kérjük türelemmel várják ki az esetlegesen kialakuló sort, mert ez a korlátozás most mindannyiunk közös érdekében történik. Külön köszönjük, hogy látogatóink használják a Karácsonyház bejáratánál elhelyezett fertőtlenítő állomásokat. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Kérjük, hogy látogatása előtt tájékozódjon a járványügyi előírások Karácsonyházat érintő hatásairól. Naprakész információ facebook oldalunkon található: facebook.com/Karacsonyhaz